zaterdag 2 februari 2013

Zelfversterkend effect


Na maanden wikken en wegen zijn we om: we gaan over op (sneller) internet, bellen en TV van XS4ALL. Internet hadden we natuurlijk al jaren, daarnaast vaste telefoon van KPN en kabel-tv van UPC, bijelkaar voor zo'n 75€ per maand. Het aandeel telefoon is relatief gezien hoog: 15€ en bellen ermee ho maar. Bellen van XS4ALL kost maar 5€ per maand en vooruit, twee maal digitale TV erbij en je komt op eenzelfde bedrag per maand met alleen maar voordelen.


Er is wel een onverwachte consequentie: de analoge tuner en de harddiskrecorder worden overbodig, want radio en opnemen wordt ook door de Motorola VIP1853 mediaspeler geregeld. Nu is al mijn audio-apparatuur van Rotel en in de loop der jaren is dat een allegaartje aan stijlen geworden, vooral na de aanschaf van de RCD-06 cd-speler vijf jaar geleden. Donkerbruin, iets donkerder bruin of bijna zwart. De zeventien jaar oude RT935AX tuner gaat dus weg en de elf jaar oude, bijna bijpassende, versterker RA-972 heb ik nu al vervangen door de RA-04SE, die tot precies dezelfde serie behoort als de cd-speler. Aanschaf was nog spannend, want in Nederland was er welgeteld nog één exemplaar, een demo bij Correct. Die heb ik met korting kunnen scoren.


Nu nog met tuner in afwachting van de mediaspeler...

De verschillen met de oude versterker zijn naast esthetiek: 
  • een lager uitgangsvermogen (40 i.p.v. 60 watt);
  • geen afstandsbediening:
  • geen recordingknop voor het onafhankelijk opnemen van de ene bron en luisteren naar een andere bron (wie doet dat nog??);
  • wel een ingang voor bijvoorbeeld een iPod;
  • wel een balance regelaar;
  • wel, en nu komt het, een phono-ingang...