maandag 16 augustus 2010

Zeg 'ns es


Het mooie van Overijssel is dat het vlakbij Drenthe ligt. Het scheelt ten opzichte van Rotterdam aardig wat kilometertjes als je daar wilt gaan wandelen! Vorig jaar deden we de Drentse Aa aan, dit jaar wilden we het alfabet uitbreiden met de Rolder es, een gebied dat bezuiden daaraan grenst. De reis ernaartoe ging weer over 's Herren Autobahn, alwaar ik een klein stukje 160 km/u heb gereden. Muβ können. Gisteren eindigde de dag in hevige regenval, tot diep in de nacht, wat het ergste deed vrezen voor vandaag. Ongegrond, zo bleek. Het was wel bewolkt maar de temperatuur was goed en bijna geen wind.

We parkeerden op de Kerkbrink in Rolde,waarna we de wandeling aanvaarden door een veelzijdig landschap. De jasjes blijven in de auto en de zonnebril gaat op. De eerste schreden door het dorp, langs de begraafplaats. Daarvan zouden we later de eeuwenoude voorlopers zien, namelijk hunebedden en grafheuvels, waar het hier van wemelt. Daarna over een oude spoorbaan oostwaarts, richting Rolderdiep, een beek met een sluisje en een echte kippenbrug. Dan dwars door de Noorder esch, een agrarisch gebied met geurende aardappel- en ondoordringbare maisvelden omzwermd door talloze hinderlijke vliegen.

Via het Ballooërveld met haar grafheuvels en schaapskooi, waar een kudde schapen hutjemutje opgesloten zit in een donkere stal. Buiten lopen hanen en kippen met kuikentjes rond. Via de Ballooër esch stuiten we op hunebed D16. Hier houden we even pauze. Voort maar weer, de Kampsheide met haar ven en grafheuvels lonkt. Het mondt uit in een moerassig bos (of bossig moeras), echt een heel fraai gebied. Hier raken we even het spoor bijster, maar na enig gepuzzel komen we er in Balloo weer op (de oude spoorbaan revisited). Als we Rolde weer binnenlopen begint het te regenen. Na het traditionele geschilde appeltje rijden we, de snelwegen mijdend, door de regen terug naar Enschede.